La Festa Major del Santíssim Misteri a les escoles de Cervera

Entre l’1 i el 4 de febrer, els alumnes de P3 a 6è de primària de l’Escola Jaume Balmes, l’Escola Mossèn Josep Arques i l’Escola Les Savines de Cervera van viure la Festa Major del Santíssim Misteri a partir d’una proposta pedagògica.

Aquesta iniciativa s’engloba dins un projecte educatiu transversal, que té per objectiu apropar la cultura popular, la llengua catalana i les tradicions a tot l’alumnat d’educació infantil i primària, i també a les seves famílies.
La proposta pedagògica de la Festa Major d’Hivern s’organitza en diferents unitats didàctiques, una per a cada nivell educatiu. Inclou activitats motivadores, vivencials i significatives en català i anglès per treballar elements festius com l’àliga, la senyera de la ciutat, les trampes, els macers, la història del Santíssim Misteri, el gegantó Joan Balaguer, els velluts i les Completes.

Entre les activitats que es proposen convé destacar les visites escolars a la Parròquia, la Capella del Santíssim Misteri i l’exposició dels elements festius (senyera de la ciutat, trampes, maces i vestits) de la ciutat a la Paeria. Aquestes sortides escolars s’inclouen dins el Pla Educatiu d’Entorn de la Regidoria d’Educació de la Paeria de Cervera i
es duen a terme gràcies als guies turístics de la ciutat. Les visites per conèixer l’àliga i el gegantó Joan Balaguer són a càrrec de voluntaris de la Confraria de l’Àliga i dels Geganters de Cervera, respectivament.

Darrere d’aquest projecte, que es proposa explicar la Festa Major del Santíssim Misteri als més petits, hi ha el grup del Seminari de Cultura Popular a les Escoles, de l’Agrupació Seny Major, que treballa amb la col·laboració del Servei Educatiu de la Segarra del Departament d’Educació.

Aquesta iniciativa es duu a terme als centres educatius del municipi des de l’any 2010. A més, també compta amb dues propostes pedagògiques més: Corpus i la Festa Major de Setembre.